SS501

FT-Island-Hongki-ss501-kim-kyu-jong-kim-hyung-jun_1433774028_af_org.jpg

SS501 – południowokoreański boysband założony w 2004 r., zadebiutował 12 czerwca 2005r. W skład grupy wchodzi pięciu członków: Kim Hyunjoong, Heo Youngsaeng, Kim Kyujong, Park Jungmin i Kim Hyungjun. Zespół do połowy 2010r. znajdował się pod skrzydłami wytwórni DSP Entertainment. W Japonii grupa korzysta z wytwórni płytowej „Pony Canyon„. Członkowie grupy w latach 2011-2015 skupiali się na solowych karierach. SS501 od czasu wygaśnięcia kontraktu z DSP zostawało nieaktywne, lecz członkowie wielokrotnie spotykali się na koncertach solowych, gdzie wykonywali wspólne utwory. W 2016r. grupa wznowiła działalność jako trzyosobowy sub-unit pod nazwą Double S 301 (SS301).


Wymowa nazwy zespołu: Double S five oh one (angielska), Double S Oh Gong Il (koreańska)

Znaczenie nazwy: S – Superstar, 5- ilość członków w zespole, 0 – zawsze, 1 – jedność

Oficjalny Fanclub: Triple S

Oficjalny kolor: jasny zielony

Logo:

logo501_03.jpg
Subunit: SS301 (Heo Youngsaeng, Kim Kyujong, Kim Hyungjun)


Historia

SS501 założono w 2004 lecz zadebiutowali w 2005 roku ze swoim pierwszym singlem Warning. Następnie powstał pierwszy album zatytułowany SS501. Grupa odniosła sukces w Korei, a później także w Japonii. W sierpniu 2007 wydali album w języku japońskim o nazwie Kokoro (Serce), który znalazł na 5 miejscu listy Oricon chart.

SS501 ma na swoim koncie trzy albumy (koreański i dwa japońskie) oraz pięć singli, w tym dwa w języku japońskim. Pierwszy album o nazwie SS501 został wydany 25 czerwca 2005 roku, promował go teledysk Warning. Znalazły się w nim, oprócz głównego, jeszcze dwie inne piosenki z teledyskami: Never Again i Everything. Następny album, wydany 10 grudnia 2005, nosił nazwę Snow Prince, a promowany był przez teledysk o takiej samej nazwie. Drugim teledyskiem, który znalazł się na płycie był Fighter. 1 sierpnia 2007 r. ukazał się album Kokoro, na nim znajdował się teledysk o tej samej nazwie, który był teledyskiem głównym. Trzy miesiące później wydali drugi album w języku japońskim pt: SS501. 8 marca 2008 wydali singiel Deja Vu. Teledysk, który go promował nosił taką samą nazwę jak singiel. Potem został nagrany teledysk A Song Calling For You. W teledysku został użyty remiks tej piosenki, ponieważ są dwie wersje. Następnie SS501 wydało singiel Lucky Days w języku japońskim. Znajdują się na nim trzy piosenki oraz ich wersje instrumentalne. Najnowszy singiel grupy promuje teledysk You Are My Heaven, którego premiera odbyła się 27 czerwca 2008 r. Po długim pobycie w Japonii zespół postanowił wrócić do Korei i nagrywać piosenki w ojczystym języku.

24 lipca 2008r. wydali mini album pt: Find oraz M/V o tej samej nazwie. Na początku Igrzysk Olimpijskich w Pekinie zaśpiewali piosenkę Deja Vu. Był to ich debiut w Chinach. W 2008 r. chłopcy dużo koncertowali w Tajlandii jak i również Japonii (w sierpniu wrócili do Korei po prawie rocznym pobycie). We wrześniu 2008 r. SS501 przebywali w Chinach, gdzie koncertowali i występowali w programach. Young Saeng, Kyu Jong i Hyung Joon kontynuowali pracę jako subgrupa ze względu na to, że Jung Min i Hyun Joong zajęli się pracą aktorską. 21 listopada 2008 r. subgrupa wydała mini album o nazwie U R MAN który odniósł duży sukces (1 miejsce w Mnet M!Countdown oraz podwójny Mutizen na SBS Inki Gayo).

13 maja 2009 r. grupa wydała album All My Love, który od razu znalazł się na piątym miejscu w Oricon Chart.

3 lipca 2009 r. wyszedł mini album Solo Collection, w którym znalazło się pięć solowych piosenek i jedna grupowa. Do tego albumu powstał jeden 20-minutowy teledysk, w którym znalazła się każda solówka. Wideo zostało nakręcone głównie w formie dramy. W październiku 2009 r. zespół powrócił z koreańskim mini albumem. Piosenką promowaną była „Love Like This”, do której powstał teledysk. Album opóźnił się z powodu problemów kompozytora melodii.

27 maja 2010 r. pojawił się mini album zatytułowany „Destination„.

Po promocji albumu, całemu zespołowi wygasł kontrakt z wytwórnią DSP Entertainment. Chłopaki postanowili pójść na solową aktywność, ale tym samym pozostając w zespole. Lider Hyun Joong jako pierwszy zmienił agencję i przeniósł się do KeyEast po czym zaczął grać w dramie „Playful Kiss”. Jako drugi przeszedł Jung Min, który podpisał kontrakty z CNR Media, Yamaha Music i Sony Music w planach ma promocję swojego albumu, który wydał pod koniec 2010r na terenie Chin i Tajwanu. Hyung Joon natomiast podpisał kontrakt z japońską agencją S Plus po czym planował wydać swój solowy album i kontynuować pracę zespołu. W październiku 2010r. dwóch ostatnich członków Heo Young Saeng i Kim Kyu Jong wstąpili w progi wytwórni B2M Entertainment.

Kyu Jong odbywał służbę wojskową od 23 lipca 2012r. do 22 lipca 2014r., a Young Saeng wstąpił do wojska 31 października 2013r. na 21 miesięcy.

W październiku 2013r. SS501 pojawiło się razem na scenie na fanmeetingu Youngsaenga w UNIQLO AX Hall, gdzie zaśpiewało wspólnie kilka piosenek. Obecny był również Kyu Jong, który w tym czasie był w wojsku.

W 2014r. SS501 wydali album SS501 Best Collection w Japonii, który zawierał dwa albumy, które były składankami najlepszych koreańskich i japońskich hitów. Volume One zawierał 26 koreańskich piosenek i DVD z 16 teledyskami. Volume Two zawierał 17 japońskojęzycznych piosenek i DVD z trzema teledyskami i specjalnymi dodatkami. Obie wersje zajęły pierwszego dnia 11 i 13 miejsce na Oricon Albums Chart.

17 stycznia 2015r. Youngsaeng, Kyujong i Hyungjun występowali razem na koncercie Musical & Talk Concert organizowanym przez Seoul Police Promotional Team.

16.02.2016r. w trzyosobowym składzie: Heo Youngsaeng, Kim Kyujong, Kim Hyungjun i pod nową nazwą ‚Double S 301‚ wydali mini album zatytułowany ETERNAL 5. Dwóch pozostałych członków odbywa obecnie służbę wojskową.


Członkowie


 

Dyskografia

ALBUMY KOREAŃSKIE:

  • [2006.11.14] S.T. 01 NOW

MINI ALBUMY KOREAŃSKIE:

  • [2008.07.24] FIND
  • [2008.11.21] U R MAN
  • [2009.07.07] Solo Collection
  • [2009.10.20] REBIRTH
  • [2010.05.27] DESTINATION
  • [2016.02.16] ETERNAL5

ALBUMY JAPOŃSKIE:

  • [2007.10.24] SS501
  • [2009.05.13] All My Love
  • [2014.09.03] SS501 Best Collection (składanka najlepszych utworów)

MINI ALBUMY JAPOŃSKIE:

  • [2008.03.25] 3MAN

SINGLE KOREAŃSKIE:

  • [2005.06.25] SS501
  • [2005.12.10] Snow Prince
  • [2008.03.11] Deja vu
  • [2008.04.18] A Song Calling For You (Remix)
  • [2008.05.31] You Are My Heaven
  • [2009.01.09] U R MAN (Remix Edition)
  • [2009.06.10] We Can Fly

SINGLE JAPOŃSKIE:

  • [2007.08.01] Kokoro
  • [2007.09.19] Distance ~ Kimi to no Kyori
  • [2008.06.18] LUCKY DAYS

INNE:

  • [2007.02.13] A Surgeon Bong Dal Hee O.S.T. (SBS TV Series)
  • [2008.10.08] That Man s_Book Page_198
  • [2009.01.08] Boys Over Flowers O.S.T. (KBS TV Series)
  • [2009.05.20] PLAY – Haptic Mission 2

 

Nagrody

  • 2005 M.net KM Music Festival: Najlepsza Nowa Męska Grupa Muzyczna
  • 2005 SBS Gayo Awards: Najlepszy Nowy Artysta
  • 2005 MBC Music Festival: Najlepszy Nowy Artysta
  • 2005 KBS Music Award: Najlepszy Nowy Artysta
  • 2006 Mnet KM Music Festival: Najlepsza Grupa Taneczna
  • 2006 SBS Gayo Awards: Netizen Popularity Award
  • 2006 21st Golden Disk Award: Newcomer Award
  • 2006 21st Golden Disk Award: Disk Bonsang
  • 2006 21st Golden Disk Award: Popularity award
  • 2006 16th Seoul Music Award: Newcomer Award
  • 2006 16th Seoul Music Award: Popularity Award
  • 2008 17th Seoul Music Award: Popularity Award
  • 2008 22nd Japan Gold Disc Award: 10 Najlepszych Nowych Zespołów
  • 2008 Asia Song Festival: Najlepszy Azjatycki Artysta
  • 2009.02.12 18th Seoul Music Awards – Hallyu Award
  • 2009.02.12 18th Seoul Music Awards – Bonsang Award
  • 32nd Cyworld Digital Music Awards – Piosenka miesiąca – luty (Because I’m Stupid)
  • 2009 Mnet Asian Music Awards: Najlepsze OST do dramy (Because I’m Stupid)
  • 2009 Asian Yahoo Buzz Award: Top Buzz International Group
  • 2011 The First Barkada Choice Awards: Choice Asian Pop Band of the Year
  • 2011 KBS World Radio Awards: Best Korean Band/Solo of the Year
  • 2012 KBS World Radio Awards: Best Korean Band/Solo of the Year
  • 2014 M Countdown 10th Anniversary: Best MC

 

Filmografia

  • Break – Kim Kyu Jong jako Kyu Jong
  • Elephant Sitcom – Park Jung Min jako Jung Min (odc.85)
  • Boys Before Flowers– Kim Hyun Joong jako Ji Hoo
  • Playful Kiss – Kim Hyun Joong jako Seung Jo
  • Seti – Kim Kyu Jong jako Ho Sik
  • Super Star – Kim Kyu Jong jako Jun Su, Park Jung Min jako Min Seo, Kim Hyung Jun jako Dong Uk
  • Saving Ahjumma Mrs. Go Bang Shil – Kim Kyu Jong jako Nicky
  • Glowing She – Kim Hyung Jun jako Kang Min
  • Love Song In August – Park Jung Min jako Jung Min
  • Fondant Garden – Park Jung Min jako Han Ji
  • Sent From Heaven – Heo Young Saeng jako Young Saeng
  • I Love You/Late Blossom – Kim Hyung Jun jako Jung Min Chae
  • Conquest of the City – Kim Hyun Joong jako Baek Mir
  • Start Love – Kim Kyu Jong jako Oh Hee Min

 

Musicale

  • Grease – Park Jung Min jako Danny Park
  • Bonds Of Boys – Park Jung Min jako Park Jung Sol
  • Caffeine – Kim Hyung Jun
  • Goong – Kim Kyu Jong jako Lee Shin
  • The Three Musketeers – Heo Young Saeng jako D’artagnan
  • Summer Snow – Heo Young Saeng i Park Jung Min
  • Singin’ in the Rain – Kim Kyu Jong

 

Oficjalny Facebook

źródła: Triple S Poland

Wikipedia

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
%d bloggers like this: